2 Ekim 2011 Pazar

02 Ekim 2011

27 Eylül Salı günü vermiş olduğum kekleri tüm kolonilerin bitirmiş olduğunu gördüm.Bugün 2. formik asit uygulaması yapmak için ideal bir gündü.Hava sıcaklığı 24 -26 C arasında idi. %85 lik formik asitten tüm kolonilere 30 ml uyguladım.Şişe kapakları açmadan ıslak medillerden kullanarak buharlaşmayı sağlamaya çalışacağım.Şişe kapağını açınca hemen asitten rahatsız oldular. Yaklaşık 20 dk kovanları gözlemledim.Asitten etkilenerek dışarı çıkan arılardan ölüm olayına rastlamadım.Bir önceki uygulamada arılar dışarı çıkar çıkmaz aşırı asitten ölüyorlardı.Şimdilik sorun yok gibi.Kısmetse haftaya kontrolde uygulama sonuçlarını göreceğim.

Strafor ruşetlerde arılar biraz daha fazla etkilendiler ama ölüm olayı gözlemlemedim.
Propolis tuzaklarında istediğim gibi bir kaplama yok.Havalar soğunca belki kaplama hızlanır.Kovan üst kapağından ve full çerçeve olmasından dolayı formik asit şişesini yan yatırdım.Dökülme ve sızma yok.

Bu tuzakta ilk propolis kaplandı.Tüm tuzak kaplandığında güzel bir görüntü oluşacak sanırım. Bu kolonide de aynı şekilde şişeyi yan yatırdım.
Önden genel bir görünüm.

2 yorum:

  1. Propolis derlemek...

    Bu konu kovan üzerine trap koymakla bitecek bir durum değil.

    Şartları çok...

    YanıtlaSil
  2. 2 senelik arıcılık hayatımda ilk denemem Halil bey.Zamanla bu konuda bilgimi sizden ve diğer tecrübeli arıcılardan öğrenerek geliştireceğim.

    YanıtlaSil