16 Şubat 2014 Pazar

16 Şubat 2014

Havaların biraz serinlemesi ile koloni kontrollerine ara vererek eritmiş olduğum balmumlarından temel petek yapmaya çalıştım.
 Temel petek kalıbı olarak plastik kabarmış petek kullandım.Peteği sabitledikten sonra silikonu dökerek 48 saat bekledim. 24 saatte donuyor ama garantiye aldım.Mesleğim gereği alüminyum,bronz,çelik dökümleri yapmıştım ama bu tür döküm ilk defa yapıyorum
 İkinci döküm sertleştiriciyi iyi karıştırmadığım ortaya çıktı.48 saat beklememe rağmen homojen karışım olmayınca bazı yerler donmadı.Kalıp üzerinde yapışıp kaldı.

 Tekrar yeni bir döküm daha yaptım.Bu sefer yaklaşık 10 dk karıştırdıktan sonra dökümü sonucu mükemmeldi.
 Kalıpların düzeltilmiş hali.
 İzler gayet iyi ve net.

 Plastik bir kutudan döküm haznesi yaptım.Tabii bu aşamada da hatalar kendini gösterdi.
 Birçok kez döküm ve silikon kalıplarda revizyonlar yaptıktan sonra temel peteği elde ettim.
 Petek üzerinde siyahlıklar balmumundaki cüruflardır.Döküm öncesi bu cürufları daha iyi temizlemek gerekiyor.Ev ortamında temizlemek zor.Artık arılıkta bu işi yaparım.
 Bazı dökümlerimde izler net çıkmadığı için silikon kalıplarda yaptığım revizyonlardan başka balmumunu dökme,dağıtma ve kalıbı üstte getirirken balmumunu mümkün olduğunca taşırmama tekniğini de elde ettim.Sanırım bundan sonraki dökümlerim daha hızlı ve net olacak.
 Kalıp olarak kullandığım plastik petek piyasa da satılan normal balmumu temel peteğe göre oldukça kalın olduğundan benim temel peteğimde kalın oluyor.Resimdeki petek tam bir cezve dolusu balmumumdan elde edilmiştir.

4 yorum:

  1. Salih Bey tebrikler,temel petek kalıbı çalışmalarınız güzel olmuş.Sıvı silikon kullanması daha avantajlı olduğu görünüyor,temiz çıkmış petek gözleri,bravo.

    Selamlar Saygılar.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet bey.Sizin paylaşımınız bana örnek teşkil etti.Kalıp kalın olduğu için harcanan balmumu daha fazla oluyor.Sizin dediğiniz gibi dökmek, üzgün çıkarmak kolay değil.Süt önerinizi de yaptım.Çok daha rahat kalıptan ayrılıyor balmumu.
      Selamlar.
      Saygılarımla

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. merhaba Salih bey.
    merakımı bağışlayın,bu temel peteğin yapımında kullandığınız silikonun türevinin ne olduğunu merak ettim. iki yönlü 6mm (altı)kabartılmış petek dökümü için ben de çalışma yaptım ve başarılı oldum .Bu petekleri de kendi kovanlarımda kullanmaktayım.bu kalıbı yapmak için mali değeri oldukça yüksek gıda silikonu kullandım. sizin hangi silikonu kullandığınızı merak ediyorum. bildiğinize eminim ki nalburlar ve yapı marketlerde satılan silikonlar gıda üretiminde kullanılması oldukça tehlikelidir.sanayi tipi silikonlar Balmumu sıcaklığı ile oldukça tehlikeli, zehirli ve kanserojen madde salınımı yaparlar. bunlarda balda kalıntı ve zaman içerisinde ciddi sağlık sorunlarına neden olurlar. biz doğa dostu arıcılar olarak hiç birimiz arıların ve insanların böylesi bir durumdan etkilenmesini istemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler. apisristurk

    YanıtlaSil