26 Eylül 2009 Cumartesi

26 Eylül 2009

Bu hafta arılarımı kontrolle gittiğimde geçen hafta saldırılmış olan kovanın söndüğünü,tüm ballarının ve keklerinin diğer arılar tarafından yağmalandığını gördüm. Kovan girişinin sol tarafını tıkamış,diğer tarafı ise mukavva ile kapatmıştım.Sağ taraf nasıl açıldığını anlamadım ama bir şekilde açılınca yabancı arılarında yolu açılmış. Sonuç olarak 5 ay içinde tüm kovanlarımı hatalarım sonucu kaybettim. Bu senenin derslerini acı da olsa aldım. Petekleri inceleyip,varroanın arılar üzerindeki etkilerini araştırdım.Kapalı gözleri açınca arıların kanatlarının olmadığını gördüm. Yaşayan varroa göremedim.Mücadelem başaralı ama geç kalınmış.Arının arkası yeterince gelmeyince kovan zayıf düşmüş oldu.Güçlü olabilseydi koloni hayatta olabilirdi .....n kovan içinde ölmüş olan arılarımı görebilirsiniz.


Yeni aldığım koloni.Bu hafta 1 adet daha sipariş verdim. Bu hastalık bulaştı bir kere.Bu hafta 1-1 şurup verdim.Geçen haftaki kekleride bitirmişler.

Formik asit uygulamasına devam ettim. İlerki uygulamalarımda asidi havlu kağıdına dökeceğim.Bu kovanda yeterince buharlaşma olmamış.Maye kovanda böyle bir sorun yaşamadım.
Bu ufaklıklarıda arılık çevresinde gezinirken gördüm.Verdiğim tavuk etini paylaşamadılar.Çıkan kavgayı ayırdım ve bir parça daha verdim.... :)








3 yorum:

  1. Şimdi üzüldüm işte. Yahu nedir bu iş anlayamadım sana verilen arılarmı tuhaf senmi yanlış yapıyorsun.
    Sana bu arıları satan arı ise neden yardımcı olmuyor. Anladığım kadar siz arıcılığı bilmiyorsunuz ve öğrenme aşamasında çok pahalı tecrübeler yaşıyorsunuz.
    İsterseniz bundan sonraki çalışmalrı yapmadan önce masaya yatıralım....

    YanıtlaSil
  2. Sayın Ballı Baba,
    Bu sene benim ilk yılım.Tüm dengelerim arıları şikayet sonucunda(böyle bir olay olacağını hiç düşmemiştim) koyduğum yerden kaldırıp başka tarafa götürmemle başladı.Arıları Yalçın Sezer den aldım.Belki tanırsınız.Tabii haftada birde olsa yan yana olamadığımız için açıkçası siteleri takip ederek götürüyordum.Arıları koyduğum yerin sahibide pek karışmak istemedi.Sonuç olarak 2 koloni kaybettim.(Bunlarda benim hatam!) Bunun maliyetide oldukça da fazla.Şimdi 2 koloni daha alıyorum.Haftaya kovanlara aktaracağım.Varroa mücadelesi ve şurup takviyesi yapmayı düşünüyorum.Koloniler 6 çerçeve şuan.Arılar Trakya cinsi.Sizin tavsiyeniz nedir ?

    YanıtlaSil
  3. Hocam MSN adresimi eklerseniz görüşelim her konuyu yazmak çok uzun olacak.
    zaybir67@hotmail.com

    YanıtlaSil