7 Mayıs 2012 Pazartesi

06 Mayıs 2012

Haftalık kontollerime devam ettim.Geçen hafta kabarmaya başlamış olan plastik esaslı temel peteği kabartmaya devam etmişler.Bu yüzünde ana arı yumurta atmış olduğunu gördüm.
Diğer tarafta kabartılmaya başlanmış.
Kesmiş olduğum peteği kabartıp erkek gözü yapmışlar.Varroa mücadelesi için tamamen kestim ve peteği tekrar verdim.
Kolonim gün geçtikçe kuvvetleniyor. Ana arı üretimi için 1 adet kapalı - açık yavrulu ve yeni yumurta atılmış çerçeveyi arıları ile birlikte strafor kovana aktardım.Bir çerçeve de arı silkeledim.Zamanım kısıtlı olduğu için diğer uygulamaları yapma imkanım yok.Bir şekil de ana arı üretmem gerek.Geçen sene üretebilmiştim.Umarım bu senede üretebilirim.
4 saat sonra kovana arı girişi gözlemledim.Şerbet ile besleme yaptım.Bakalım haftaya meme görebilecekmiyim.
Otomatik polen toplama makinası ile polen toplamaya geçen hafta başlamıştım.1 hafta içinde 206 gr polen toplayabildim.Mayıs sonuna kadar bu hızda giderse kısmetse 1kg civarında toplama ihtimalim var.Polen gözünde epey bir karıncaya rastlıyorum.Temizlemek epey bir zaman alıyor. Daha önceleri tuz uyguluyordum.Bu sefer kovan çevresine ve polen tuzağının alt kapağına talk pudrası serptim.İlk gözlemim olumlu.Karıncalar dağıldı.Umarım bir daha gelmezler.
Geçen sene yayınlamış olduğum şekilde hafta içinde balmumlarını eriterek dekoratif mum yaptım.İsteyenler bakabilir.

2 yorum:

  1. Salih bey Selamlar,
    Plastik temel petekler çok ilginç,arılar çok temiz
    kabartmışlar gelecekte başarılı olabilir bu tür
    klavuz petekler.
    Arılarınız maşallah gelişmiş,miktarları çoğaldıkca polen akımıda kuvvetlenir,görüntüler harika.
    Elektronik polen tuzağınız başarılı,bence çok güzel bir çalışma,başarılar dilerim.

    Hayırlı sezonlar,
    Selamlar Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Mehmet bey.Plastik temel petekleri Apimaye firması (Emre bey) bu sene üretti.Direkt sıcak suya sokup balmumu eriyor ve tekrar kullanıma hazır yada ıspatula gibi birşeyle balmumu kazınabilir.İleriki zamanda deneyeceğim.Güneş panelinde sorun olduğu için şarjı yapamıyorum.3 günde bir polen alırken pili değiştiriyorum.Sorun yok.Sizde kolay gelsin.
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil