11 Şubat 2012 Cumartesi

11 Şubat 2012

Geçen hafta kovanlarımın kapalı ortamda bulunduğunu belirtmiştim.Geçen senelerde açık ortamda yaşadığım olumsuzlukları bu sene yaşamayacağıma çok emindim. Fakat aşırı rüzgardan dolayı strafor kovanlarımdan birinin kapağının 2 metre uzağa uçtuğunu gördüm. Tabii üstü açılan kovanda sönmüş. Rutin kontrollerimde bile kapak oldukça zor açılıyordu.Bir kolonimi bu şekilde yitirdim.

Diğer kolonim ise açlıktan sönmüş.Sonbahardan kışa girerken tüm kolonilerde bal stoklarına dokunmamış,hatta beslemeye devam etmiştim.Önlü arkalı bal stoklu çerçeveleri olduğu halde arılar diğer çerçevede hareket edemeyip açlıktan ölmüşler. Nerde hata yaptığımı düşündüğümde aklıma ilk gelen,yeterince şıkıştırma yapmamak oldu.Tüm kolonilerde bal stoku full gibiydi.Bu balları kovandan almayayıp bıraktım.Arıların kışın rahatlıkla yiyeceklerini temin edeceğimi düşündüm.Ama her düşündüğüm arıcılıkta olmuyor.Resimde gördüğü gibi bal var ama arı diğer çerçevede açlıktan ölmüş. İkinci aklıma gelen düşünce ise,oksalik asit yüzünden ölümlerin olması.Ama doz aşırı olsa diğer kolonilerde de aynı etki olmalıydı.Bana göre zayıf bir ihtimal. Açlıktan ölmüşler.

Ballı bu çerçeveleri geri kalan 4 koloniye verdim.Umarım bu 4 koloni baharı görür.
Üstteki çerçeveyi diğer strafor kovanımda orta sıraya koydum.

6 yorum:

  1. ÖNCELİKLE GEÇMİŞ OLSUN.İNŞALLAH DİĞER KOVANLAR BAHARA ULAŞIR.

    YanıtlaSil
  2. Ölen koloni yalancılama açısından tekrar gözden geçirilmeli.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Bucakoğlu.Umarım hepimiz kayıpsız olarak bahara ulaşırız.

    YanıtlaSil
  4. İlginize teşekkür ederim Halil bey.Ana kaybı yaşayıp yalancı ana yapmış olabilir.Petek üzerinde kapalı düzensiz yavru atımı var.Bu havada olmaması gerekir diye düşünüyorum.Bilgi bazında tekrar kontrol edeceğim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba.

    Fotoğraftaki petek yeterli sıkıştırılma yapılmadığını birde koloninin uzun süredir anasız bulunduğunu gösteriyor.

    Oksalik asit ile ilgili bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Asit ile ilişkilendiribilecek ölümler çok zayıf kolonilere yüksek doz uygulandığında görülebilir. Ancak ölüm sizdeki gibi kış şartlarında toplu ölüm değilde, bahar gelip çalışma başladığında hızlı kadro kaybı olarak görülür genelde.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  6. Yorumlarınız için teşekkür ederim hbçalışkan bey.

    YanıtlaSil